Дан сећања на жртве саобраћајних незгода

Данас је у Првој техничкој школи Крушевац, у сарадњи са Саветом за безбедност саобраћаја Града Крушевца и Црвеним крстом Крушевца, обележен Светски дан сећања на жртве саобраћајних незгода са циљем подизања свести о значају безбедности саобраћаја  и могућности смањења броја и последица саобраћајних незгода.

Slika01

Светски дан сећања на жртве саобраћајних незгода почело је да обележава добротворно друштво за помоћ жртвама страдалих у друмском саобраћају, „RoadPeace“ из Велике Британије, 1993. године. Од тада и друге организације традиционално обележавају овај дан широм света. Уједињене нације су 26. октобра 2005. године усвојиле резолуцију којом позивају на обележавање треће недеље новембра, као Светског дана сећања на жртве саобраћајних незгода. Обележавање овог дана пружа прилику да се скрене пажња јавности на саобраћајне незгоде, последице саобраћајних незгода, трошкове незгода, као и мере које се могу предузети да се оне спрече. Такође, обележавање Светског дана сећања на жртве саобраћајних незгода је прилика да се институције и друштво подсете на одговорност, да се истакне значај јавне свести о последицама саобраћајних незгода.

Slika02

Светски  дан сећања на жртве саобраћајних незгода је у нашој школи обележен симулацијом саобраћајне незгоде. Учешће у овом догаћају узели у волентери Црвеног крста Крушевац и ученици и наставници саобраћајне струке наше школе. На месту симулиране незгоде ученици су од обуће формирали цифре 122 којим је пратстављен број погинулих особа на територији Крушевца у протеклих десет година. Обућа је овде симболично  представљала смртно страдала лица - оних којих више нема.

У наставку обележавања ове манифестације одржан је час вршњачке едукације о значају безбедности саобраћаја. Час у виду мултимедијалне презентације, су пред ученицима другог разреда образовног профила Возач моторних возила, извеле Збиљић Јелена и Миjајловић Невена ученице завршног разреда образовног профила техничар друмског саобраћаја.