10 најчешћих грешака средњошколаца

 

Средња школа је време када полако прихватамо одговорност за своје поступке, када обликујемо свој ум и искусимо много нових ствари.

Међутим, понекад средњошколци направе неке грешке које утичу на њихов успех у школи, а касније и на упис на факултет. Зато треба знати које су то грешке, како бисте могли да их избегнете. Погледајте које су то грешке.

1. Прва година није толико битна, поправићу оцене касније

Уколико ленчарите током прве године, после ће вам бити много теже да пустите корак. Немојте заборавити да вам и оцене са прве године улазе у просек, а касније вам се рачунају као бодови за упис на факултет.

2. Жртвовање оцена због дружења

Наравно да је друштвени живот у средњој школи битан, али то не значи да не можете и да добијате добре оцене. Добре оцене су ваша карта за факултет који желите да упишете, а то вам отвара нове прилике што се тиче каријере. Иако вам се средња школа може чинити као да траје вечно, она траје само четири године, утиче на то који факултет ћете уписати, а самим тим и на вашу каријеру и живот.

3. Пропуштање часова и домаћих задатака

На часу можете да сазнате доста тога, и много је лакше запамтити градиво ако сте на часу када се оно обрађује. Никад се не зна – неки предмет може да вам постане и омиљени, па чак и да утиче на избор факултета који ћете уписати. Немојте ни пропуштати да радите домаћи – домаћи вам помажу да научите материју боље, а уколико боље разумете материју, имаћете и боље оцене и бољи просек.

4. Пропуштање прилике за поправку оцене

Неки професори су веома разумни и одлучују да организују додатне термине за поправљање оцена, као и да продуже рок за рад на неким задацима. Овакве прилике се не добијају увек и треба их искористити на најбољи могући начин.

5. Претпоставка да вас професор не воли и да вам зато не иде

Ваша будућност је ваша одговорност, и не би требало да допустите да се ваша осећања умешају у ваше образовање. Вероватно се нећете слагати са свим професорима, али то није разлог да одустанете. Уколико имате проблема са неким предметом, замолите професора да вам помогне, или идите на приватне часове. Школи је у циљу да успете ако сте вредни и вољни да радите.

6. Избегавање секција

Многи ученици кажу да немају времена за секције у школи, али треба имати у виду да су те активности одличан начин да побољшате свој друштвени живот. Осим тога, тако развијате своју вештину рађења више ствари у исто време, а то је вештина која ће вам много користити на факултету. Међутим, то не значи да треба да се упишете на сваку секцију која постоји у вашој школи; само покушајте са пар да видите шта вам највише одговара. Затим се посветите ономе што вам се свиђа.

7. Школа се своди на плес, журке и спорт, а не часове

Ово је велика грешка. Иако су друштвене активности битан део живота средњошколаца, не би требало да буду главна ствар у школском дану. У средњој школи би требало да се фокусирате на учење, а самим тим и припремање за факултет.

8. “Не треба ми помоћ”

Уколико имате проблема у школи, постоји доста људи који могу да вам помогну: родитељи, професори, пријатељи и школски педагог могу да вам помогну уколико вам треба савет или помоћ. Професори и педагози су одабрали ту професију због тога што желе да помогну ученицима да успеју, а ваши родитељи и пријатељи вас добро познају и могу да вам пруже подршку.

9. Не постављати питања на часу

Каже се да је једино глупо питање оно које није постављено. Нећете знати све одговоре, а нећете их добити уколико нисте вољни да постављате питања. Ако не разумете нешто на часу, велика је вероватноћа да још ученика не разуме исту ствар.