Електротехничар енергетике

Енергетика је област електротехнике која постаје све актуелнија светска тема, с обзиром да је, после хране и воде, енергија најдрагоценији ресурс. Чињеница је да је енергије све мање у оном виду како смо је до сада користили, а недовољно у облику у коме смо тек почели да је користимо.У том смислу, обновљиви извори енергије су будућност енергетике, а енергетика – будућност електротехнике. Школовање за профил електротехничар енергетике траје 4 године.

Минимални број поена за упис

Опис посла

Започни каријеру у обновљивим изворима енергије као електротехничар енергетике! Научи како да пројектујеш, одржаваш и управљаш електричним системима са фокусом на енергетику. Постани део тима који гради одрживу будућност и доприноси борби против климатских промена. Са овим смером, твоја каријера ће бити пуна могућности за напредовање и утицај на свет око нас.

Током школовања

Ученици на смеру електротехничара енергетике могу очекивати разноврсно и динамично искуство које ће их припремити за каријеру у енергетици. Кључни аспекти школовања обухватају:

  • Теоријска и практична настава: Ученици ће учити теоријске основе електротехнике, електронике и енергетике. Такође ће применити ове концепте кроз практичне вежбе, лабораторијске радове и пројекте.
  • Рад са опремом и технологијом: Упознавање са различитим врстама електричних система, опреме и технологија које се користе у енергетици.

Кроз ова искуства, ученици ће развити широк спектар вештина и знања која ће им помоћи да успешно започну каријеру у области енергетике.

Зашто ово занимање?

Ученици који заврше смер електротехничара енергетике имају разноврсне могућности запошљавања у различитим секторима и индустријским гранама:

  • Енергетске компаније: Рад у компанијама које се баве производњом, дистрибуцијом и преносом електричне енергије, како у конвенционалним, тако и у обновљивим изворима енергије.
  • Инжењеринг и консалтинг: Запослење у инжењерским фирмама и консултантским агенцијама које пружају услуге пројектовања, надзора и консалтинга у области енергетике.
  • Произвођачи опреме: Рад у компанијама које производе електричну опрему и технологију, као што су генератори, трансформатори, соларни панели и ветрогенератори.
  • Приватни сектор: Запошљавање у приватним компанијама које имају своје енергетске потребе.

Могућност запошљавања

Овај образовни профил оспособљава ученике за следећа занимања: електромонтерски оператер инсталација и опреме, електроенергетски оператер експлоатације и одржавања, електроенергетски железнички оператер експлоатације и одржавања. Отуда се електротехничар енергетике може запослити у свим гранама индустрије, електродистрибуцији, пројектним организацијама електро струке и електросервисима.

Наставак школовања

По завршетку школовања, ученици стичу основу и могућност даљег школовања на електротехничким и другим техничким и природним факултетима.

Ћирила и Методија 26
37000 Крушевац

www.prva-tehnicka.edu.rs
skola@prva-tehnicka.edu.rs
+381 37 44 88 10