Дим убија

У диму цигарете није пронађена ниједна корисна компонента, али је за сада потврђено присуство више од 4.000 штетних од којих су 43 канцерогене. 

У тексту у Гласнику Института за заштиту здравља Србије, који је приредио Петар Боровић из института "Др Милан Јовановић Батут", наводи се да се пушење у односу на остале факторе ризика сматра најризичнијим за појаву рака плућа. 

Сматра се да је пушење одговорно за 85 до 90 одсто умрлих од рака плућа, а ризик од оболевања зависи од дужине пушачког стажа и броја попушених цигарета.  

У односу на непушуче, код дугогодишњег пушача ризик је повећан код мушкараца за 22 пута, а код жена од 12 до 15 пута. Код пушача који пуше 40 и више цигарета дневно у дужем временском периоду могућност појаве примарног рака плућа је 20 пута већа у односу на непушаче. 

У тексту је наведено да и пасивно пушење представља ризик за настанак рака плућа. У зависности од броја попушених цигарета, времена изложености и величине просторије може да настане повећан степен ризика за оболевање од примарног рака плућа. 

Извор: Бета

Пушење повећава ризик од аритмије

Особе које пуше и бивши пушачи изложени су повећаном ризику од неправилности срчаног ритма, познатог као атријална фибрилација (АФ), упозоравају холандски стручњаци из Медицинског центра Еразмус у Ротердаму.

Реч је о најчешћем типу аритмије, који само у САД погађа око два милиона људи. Током епизоде АФ абнормална електрична активност срца чини да две горње коморе раде убрзаним и некоординисаним ритмом, преноси Ројтерс.

Сама аритмија није опасна по живот, али временом може да допринесе појави шлога или срчаној инсуфицијенцији, напомињу холандски стручњаци.

Досад је већ добро познато да пушење угрожава здравље срца, али није се знало да ли директно утиче и на појаву АФ.

Холандски стручњаци на то одговоарају позитивно, наглашавајући да је ризик од аритмије већи чак и код бивших пушача - шта више, код њих није ништа мањи него код људи који још увек пуше.

Истраживањем је било обухваћено 5.700 бивших и садашњих холандских пушача, старости од 55 година навише. Установљено је да су они изложени 50 одсто већем ризику да током седмогодишњег праћења оболе од аритмије него њихови вршњаци непушачи.

Овакав закључак је опстао и пошто су узети у обзир и фактори као што су године, да ли испитаник пати од хипертензије, или је преживео срчани удар.

Холандски тим наглашава да њихов налаз не треба да дестимулише пушаче да оставе цигарете јер, иако тиме не смањују ризик од аритмије, знатно смањују ризик оболевања од бројних других болести - укључујући рак плућа и срчани удар

Извор: stetoskop.info